Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία
είναι οι εξής:

  • Καβάλας
  • Αλμυρού
  • Αστακού Αιτωλοακαρνανίας
  • Διστόμου Βοιωτίας
  • Κηρέως Ευβοίας
  • Οπουντίων Φθιώτιδας
  • Αντίκυρας Βοιωτίας
  • Κυριακίου Βοιωτίας

Λίγα λόγια για τη Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα

 

Χωρίς ολοκληρωμένο μακροχρόνιο σχεδιασμό, η Ελλάδα επιλέγει να χρησιμοποιήσει λιθάνθρακα, ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο σχεδόν της ίδιας κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που προγραμματίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Οι ενεργοί πολίτες δεν πρόκειται να δεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση της ευημερίας των επόμενων γενεών.

Γι' αυτό το λόγο oκτώ Δήμοι και Κοινότητες - στα όρια των οποίων προβλέπεται η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα- και το WWF Ελλάς δημιούργησαν τη «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», προσπαθώντας για την αποτροπή κατασκευής των ρυπογόνων μονάδων και την στροφή προς καθαρές πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας.

Δευτέρα, 29 Δεκέμβριος 2008
Χρόνια πολλά και καλά, χωρίς λιθάνθρακα

 

Η "Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα" σας εύχεται ολόψυχα καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία. Η απόρριψη του λιθάνθρακα θα συμβάλλει να γίνει πραγματικότητα η ευχή μας.

Η Συμμαχία θα συνεχίσει να σας ενημερώνει για τον λιθάνθρακα και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία. Θα συνεχίσει παράλληλα να σας πληροφορεί για την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων κάλυψης των ενεργειακών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών αναγκών.

Ας αποχαιρετήσουμε τον παλιό χρόνο, όπως αποχαιρετούμε την κατάρρευση των μύθων για την ύπαρξη "καθαρού άνθρακα". Δείτε το σχετικό video από την ιστοσελίδα thisisreality.org, που αποδεικνύει ότι οι τεχνικές δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα απλά δεν υφίστανται.

 

Καλή χρονιά ho,ho, ho

 

 

Δευτέρα, 01 Δεκέμβριος 2008
Χαριστικές άδειες στη ΔΕΗ – χαριστική βολή στην υγεία και το περιβάλλον

27-11-08: Η συνεχιζόμενη πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης να χορηγεί ενιαία άδεια λειτουργίας για το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ δε συμβιβάζεται με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, σχέδιο νόμου για την προώθηση της συμπαραγωγής και των φωτοβολταϊκών. Οι πρώτες αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου αφορούσαν την αδυναμία άρσης των εμποδίων για διείσδυση των φ/β στον οικιακό τομέα. Όμως, σύμφωνα με το WWF Ελλάς το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομοσχεδίου αφορά την εκ νέου χορήγηση ενιαίας άδειας λειτουργίας για όλες τις μονάδες της ΔΕΗ ΑΕ.

Η πρακτική χορήγησης ενιαίας άδειας λειτουργίας στη ΔΕΗ δεν είναι κάτι καινούριο. Η αρχή έγινε το 2001 (Ν. 2941/01 άρθρο 8), συνεχίστηκε το 2005 (Ν. 3377/05 άρθρο 24), ενώ αν τελικά υπερψηφιστεί το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου, που κατά τα άλλα αφορά θέματα προώθησης καθαρών μορφών ενέργειας, θα είναι η τρίτη φορά που δια νόμου χαρίζονται άδειες στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος οποιοσδήποτε έλεγχος εκ μέρους των πολιτών ή του ΣτΕ.

περισσότερα

 

Δευτέρα, 01 Δεκέμβριος 2008
Δελτίο Τύπου Δήμου Κηρέως: Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Δήμαρχος Κηρέως και για το ζήτημα του λιθάνθρακα

 

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

 

Ο Δήμαρχος Κηρέως κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού κυρίας Άννυς Ποδηματά, μεταβαίνει στις Βρυξέλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το διάστημα 30 Νοεμβρίου μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2008.

 

Η ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποιείται ενόψει της ψήφισης του λεγόμενου «Κλιματικού-Ενεργειακού Πακέτου» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Πόζναν της Πολωνίας.

 

Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις πολιτικές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ενεργειακό τομέα, με επίκεντρο το «Κλιματικό Πακέτο», αλλά και η γενικότερη ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία και το ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

περισσότερα

 

Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2008
Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα το επόμενο τριήμερο στην Αθήνα. Το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα» διοργανώνει ένα τριήμερο συζητήσεων και ενημέρωσης για το πρόβλημα του λιθάνθρακα, της κλιματικής αλλαγής και της αδράνειας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.

Το τριήμερο διαλόγου για τα ζητήματα της ενέργειας, θα διεξαχθεί στις 21 – 23 Νοεμβρίου, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας (Πατησίων 76, πρώην ΑΣΟΕΕ).

 

Δείτε πιο κάτω το πρόγραμμα, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των πολιτών: lithanthrakas.wordpress.com

περισσότερα

 

Τρίτη, 11 Νοέμβριος 2008
Η Ελλάδα του 2050: Καθαρή ενέργεια, χαμηλές εκπομπές, χωρίς λιθάνθρακα

Η Ελλάδα είναι σε θέση να υιοθετήσει εγκαίρως τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα πλαίσια που προτείνει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η νέα επιστημονική έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050», που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές της ως το 2050 κατά 67% σε σχέση με το έτος βάσης 1990 χωρίς να επηρεαστεί η οικονομική της ανάπτυξη. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην έκλυση μόλις 36 εκ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) στην ατμόσφαιρα το 2050 – από 109 εκ. τόνους που ήταν το 1990.

Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και την απαιτούμενη μείωση των εκπομπών, η μελέτη είναι σαφής: Δεν χρειάζονται ο λιθάνθρακας και η πυρηνική ενέργεια.

 

Κατεβάστε την πολιτική σύνοψη της έκθεσης

περισσότερα

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 5
This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree