Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Τρίτη, 11 Νοέμβριος 2008
Η Ελλάδα του 2050: Καθαρή ενέργεια, χαμηλές εκπομπές, χωρίς λιθάνθρακα

Η Ελλάδα είναι σε θέση να υιοθετήσει εγκαίρως τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα πλαίσια που προτείνει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η νέα επιστημονική έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050», που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές της ως το 2050 κατά 67% σε σχέση με το έτος βάσης 1990 χωρίς να επηρεαστεί η οικονομική της ανάπτυξη. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην έκλυση μόλις 36 εκ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) στην ατμόσφαιρα το 2050 – από 109 εκ. τόνους που ήταν το 1990.

Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και την απαιτούμενη μείωση των εκπομπών, η μελέτη είναι σαφής: Δεν χρειάζονται ο λιθάνθρακας και η πυρηνική ενέργεια.

 

Κατεβάστε την πολιτική σύνοψη της έκθεσης

Περισσότερα...
 

Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008
Η παρουσία του Προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Εμμένει στον λιθάνθρακα, προσπερνώντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών...

"Δεν είναι ρύποι, αλλά διοξείδιο του άνθρακα"

 

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων για να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με την κακή πορεία της εταιρίας.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα του λιθάνθρακα. Προς ενημέρωση όλων των πολιτών και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, παρατίθενται πιο κάτω αποσπάσματα από τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του κ. Αθανασόπουλου.

Τα αποσπάσματα προέρχονται από ανεπίσημα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

...

ΤΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)): «Κύριε Πρόεδρε, εγώ απαντούσα στην ερώτηση, η οποία έγινε από πολλούς Βουλευτές, που αφορά τη ΓΕΝΟΠ και γιατί οι σχέσεις μας δεν είναι καλές.

Το επόμενο θέμα το οποίο θα ήθελα να συζητήσω, είναι για τον λιθάνθρακα και για την αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία. Νομίζω ότι εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ δύσκολο τομέα, τον τομέα της ενέργειας, τον οποίο και εγώ ακόμα μετά από είκοσι μήνες δεν τον πολυκαταλαβαίνω, παρά το γεγονός ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν κάνω τίποτε άλλο παρά να τον μελετώ και να προσπαθώ με τα στελέχη μου να καταλάβω τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα. Η Ευρώπη, η Ελλάδα έχει τρεις πυλώνες ενεργειακής ανάπτυξης.

 

Περισσότερα...
 

Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008
Μαχητική συνάντηση στο Αλιβέρι - ένα μεγάλο όχι στον λιθάνθρακα

 

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008, οι εκπρόσωποι των κινήσεων και συλλόγων του Νομού Εύβοιας διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης για το ζήτημα του λιθάνθρακα στην περιοχή Αλιβερίου. Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου, οι πολίτες της περιοχής συζήτησαν, ενημερώθηκαν και σχολίασαν επικριτικά το ενδεχόμενο κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας.

Η συνάντηση έκλεισε με την έγκριση ψηφίσματος και συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο όπου η ΔΕΗ ήθελε να εγκαταστήσει την επένδυσή της σε λιθάνθρακα.

 

Περισσότερα...
 

Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008
Και ο Δήμαρχος Αυλώνας ενάντια στο λιθάνθρακα

[Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα Σερβιτόρος της Εύβοιας]

 

Ο δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης, με ανακοίνωσή του, τοποθετείται στο θέμα του λιθάνθρακα και στο μέλλον του Ενεργειακού Κέντρου Αλιβερίου, καταθέτοντας και τις προτάσεις του. Παρατίθεται η ανακοίνωση του κ. Κατσούλη:

Περισσότερα...
 

Δευτέρα, 06 Οκτώβριος 2008
Δελτίο τύπου Δήμου Κηρέως: Δεκτή έκανε η ΕΕ την αναφορά-προσφυγή του Δήμου Κηρέως κατά της λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι

Τον Μάρτιο του 2008 ο Δήμος Κηρέως απέστειλε ΑΝΑΦΟΡΑ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου με επιστημονική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση προσέβαλε τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, μετέφερε τις σφοδρές αντιδράσεις της περιοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλείτο το έννομο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας και ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

1. να υιοθετήσει την αρνητική θέση του Δήμου Κηρέως για την εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαντούδι
2. να αποδοκιμάσει τη στάση των Ελληνικών Αρχών οι οποίες αρνούνται να εισακούσουν τα αιτήματά μας και παραβιάζουν το δικαίωμά μας να επιβιώσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον
Περισσότερα...
 

Παρασκευή, 03 Οκτώβριος 2008
Δελτίο Τύπου Δήμου Κηρέως: Η Greepeace στο πλευρό του Δήμου Κηρέως στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα

Συνάντηση Greenpeace με τους δημάρχους Κηρέως, Διστόμου, Αντίκυρας και ΚυριακίουΤην Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε στο πλοίο Rainbow Warrior συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Κηρέως κ. Πρόδρομου Ενωτιάδη και στελεχών του Ελληνικού τμήματος της GREENPEACE, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Ιμπραήμ, υπεύθυνου εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια και της κ. Αλεξάνδρας Μεσαρέ.

Το πλοίο βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια πανευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του λιθάνθρακα και για λίγες ημέρες ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αντίκυρας Βοιωτίας, όπου και εκεί υπάρχει πρόθεση για εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Κηρέως ενημέρωσε την GREENPEACE για τον αγώνα της περιοχής μας προκειμένου να αποτρέψει τη λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι και ταυτόχρονα ζήτησε τη βοήθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Ζήτησε από την GREENPEACE να αναδείξει ακόμη περισσότερο το θέμα και να βοηθήσει το Μαντούδι για να τελειώσει με τον κίνδυνο του λιθάνθρακα. Επίσης προσκάλεσε την οργάνωση να συμπεριλάβει στη διαδρομή του πλοίου Rainbow Warrior και το λιμάνι Μαντουδίου.

Περισσότερα...
 

Τετάρτη, 01 Οκτώβριος 2008
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αλιβερίου ενάντια στο λιθάνθρακα

 

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ταμυναίων, λήφθηκε απόφαση κατά της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι. Μετά τις αποφάσεις των οκτώ Δήμων και των Κοινοτήτων της "Συμμαχίας ενάντια στο λιθάνθρακα", ήρθε η σειρά του Δημοτικού Συμβουλίου Ταμυναίων να ταχθεί ενάντια στον λιθάνθρακα. Έτσι, πλέον, όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες στα όρια των οποίων προβλέπονταν η δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα λένε όχι σε αυτό το τόσο ρυπογόνο καύσιμο.

Μετά από αυτή την τόσο θετική εξέλιξη, το WWF Ελλάς με επιστολή του καλεί το Δήμο Ταμυναίων να συμμετέχει στη Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα. Δείτε την επιστολή.

Δείτε σχετική ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών Εύβοιας.

Δείτε περισσότερα για την απόφαση από την ιστοσελίδα των Πολιτών κατά του λιθάνθρακα


 

Περισσότερα...
 

Τρίτη, 23 Σεπτέμβριος 2008
Μάθατε τα νέα για τον λιθάνθρακα;

Η «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», την οποία απαρτίζουν το WWF Ελλάς και οκτώ δήμοι και κοινότητες στα όρια των οποίων προγραμματίζονται μονάδες λιθάνθρακα, έθεσε σήμερα σε λειτουργία την ιστοσελίδα της με χαρακτηριστικό τίτλο «όχι άλλο κάρβουνο». Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα στην διεύθυνση: http://www.ohiallokarvouno.gr.

Ο διάλογος γύρω από το λιθάνθρακα έχει φουντώσει. Οι δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διατρανώνουν την αντίθεσή τους στον λιθάνθρακα, ενώ από την άλλη πλευρά μερικές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής θεωρούν ότι το συγκεκριμένο καύσιμο πρέπει να εισέλθει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Η Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα θέλει μέσα από την ιστοσελίδα της να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει περισσότερα για τον λιθάνθρακα, τη συνεισφορά του στην κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του τοπικού περιβάλλοντος. Στα περιεχόμενα της ιστοσελίδας μπορεί κανείς να βρει το χρονικό δημιουργίας της Συμμαχίας και τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο λιθάνθρακα.

Περισσότερα...
 

Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2008
Επιστολή του WWF Ελλάς προς τη Δήμαρχο Αλιβερίου

Το WWF Ελλάς με επιστολή του, ζητά να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλιβερίου για τους λόγους που θεωρεί ότι η λιθανθρακική μονάδα που η ΔΕΗ ΑΕ θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή, θα επιβαρύνει δραματικά το φυσικό περιβάλλον και θα προκαλέσει πλήγμα στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Δείτε την επιστολή της οργάνωσης προς την Δήμαρχο Αλιβερίου

 

 

Παρασκευή, 19 Σεπτέμβριος 2008
Η ΔΕΗ ΑΕ ζητά να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Αλιβερίου

Με επιστολή προς τη Δήμαρχο Αλιβερίου κα Καράπα, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ ζητά να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής για τα οφέλη της μονάδας λιθάνθρακα, που θέλει να εγκαταστήσει στο Μυλάκι.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 3
This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree