Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Ποιοί είμαστε

Αλμυρός, Αντίκυρα, Αστακός, Δίστομο, Καβάλα, Λάρυμνα, Κυριάκι, Μαντούδι, WWF Ελλάς

Οκτώ Δήμοι και Κοινότητες -στα όρια των οποίων προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα- και το WWF Ελλάς, προχώρησαν στη δημιουργία της ‘Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα’, κάνοντας σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλους ενεργειακούς σκουπιδοτενεκέδες. Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι εξής: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, , Αντίκυρας Βοιωτίας, Κυριακίου Βοιωτίας και Οπουντίων Φθιώτιδας.

Η συμμαχία ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου 2008, με τη συμμετοχή των επτά πρώτων δήμων και κοινοτήτων και του WWF Ελλάς. Από τις 30 Ιουνίου 2008, ο δήμος Οπουντίων αποτελεί το 8ο μέλος της Συμμαχίας.

Χωρίς ολοκληρωμένο μακροχρόνιο σχεδιασμό, η Ελλάδα επιλέγει να χρησιμοποιήσει λιθάνθρακα, ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο σχεδόν της ίδιας κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που προγραμματίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Ο λιθάνθρακας, μάλιστα, θα εισάγεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ν. Αφρική και η Ουκρανία, και πρόκειται να προκαλέσει σημαντικότατες επιπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Σε τοπικό επίπεδο, προβλέπεται η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων αζώτου και θείου, θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα χρησιμοποιηθούν τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για την ψύξη του εξοπλισμού, που κατόπιν θα επιστρέφει στην θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε εθνικό επίπεδο, η καύση του λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες1 διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί να είναι κανείς ενάντιος στη χρήση λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να αποθαρύνει τη ΔΕΗ ΑΕ, την ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, την Μυτιληναίος ΑΕ και την Edison Hellas, να προγραμματίζουν την κατασκευή ρυπογόνων μονάδων λιθάνθρακα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις των παραπάνω εταιριών για αδειοδότηση λιθανθρακικών μονάδων στο Μαντούδι Ευβοίας, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, τη Λάρυμνα Φθιώτιδας και το Αλιβέρι Εύβοιας. Μάλιστα, οι δυο πρώτες μονάδες έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα της ΔΕΗ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας ή τον Αλμυρό Μαγνησίας ευτυχώς ναυάγησε γρήγορα, μετά την καθολική αντίδραση των εκεί τοπικών κοινωνιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εκεί πολίτες επαναπαύονται.

Η Ελληνική κοινωνία, που αντιδρά στις βρώμικες πηγές ενέργειας2, και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες δεν πρόκειται να δεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση της ευημερίας των επόμενων γενεών. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», προσπαθώντας για την αποτροπή δημιουργίας των ρυπογόνων μονάδων και την στροφή προς καθαρές πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας .

 

Οι περιοχές της Συμμαχίας

Αλμυρός Μαγνησίας, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Αστακός Αιτωλοακαρνανίας, Λάρυμνα Φθιώτιδας, Μαντούδι Εύβοιας, Καβάλα. Περιοχές που έχουν υποφέρει από την κακώς εννούμενη ανάπτυξη σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Τα Άσπρα Σπίτια είναι μια βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Διστόμου και των Κοινοτήτων Αντίκυρας και Κυριακίου. Ο Αλμυρός είναι, επίσης, μια σημαντικά βεβαρημένη περιοχή, με πληθώρα βιομηχανιών. Η Καβάλα ‘φιλοξενεί’ τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και δεξαμενές καυσίμων. Η Λάρυμνα αποτελεί εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή λόγω των εκεί μεταλλευτικών εργασιών. Το Μαντούδι πλήττεται από την ανεργία, που προήλθε από το κλείσιμο των εκεί μεταλλείων, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ο Αστακός αγωνίζεται να παραμείνει ‘καθαρός’.

Οι 8 Δήμοι και Κοινότητες της Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, και τους πολίτες, αγωνίζονται να σταματήσουν τη δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα, δηλώνοντας ότι δεν αντέχουν άλλη ρύπανση και προτείνοντας άλλες λύσεις για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, όπως ενεργειακή εξοικονόμηση, βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας, προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ιστοσελίδες και στοιχεία επικοινωνίας Δήμων και Κοινοτήτων

Δήμος Καβάλας:
http://www.cityofkavala.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δήμος Αλμυρού:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δήμος Αστακού Αιτωλοακαρνανίας:
http://www.dhmosastakou.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δήμος Κηρέως Εύβοιας:
http://www.dimoskireos.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δήμος Διστόμου Βοιωτίας:
http://www.distomo.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δήμος Οπουντίων Φθιώτιδας:
http://www.opountion.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Κοινότητα Αντίκυρας:
http://www.antikira.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Κοινότητα Κυριακίου:
(ανεπίσημη ιστοσελίδα http://www.kyriaki.gr), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Δηλώσεις των φορέων της Συμμαχίας

Οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων δηλώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στη δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα στις περιοχές τους:

Μαντούδι «Ένα τέτοιο εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνει τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα του λιθάνθρακα. Ξέρουμε από αγώνες και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε ξανά για το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας», σχολιάζει ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, Δήμαρχος Κηρέως στο Μαντούδι της Εύβοιας.

Αστακός «Τελικά το ζητούμενο είναι τι ανάπτυξη θέλουμε για την χώρα μας, και γιατί η κλιματική αλλαγή δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε την Ελληνική Πολιτεία» σημειώνει ο κ. Δημήτριος Βλαχάκης, Αντιδήμαρχος Αστακού.

Κυριάκι «Η ανακοίνωση της συμμαχίας είναι μόνο η αρχή» τονίζει ο κ. Γεώργιος Λαζάρου, Πρόεδρος της Κοινότητας Κυριακίου. «Από αύριο έχουμε πολλή δουλειά για να αποτρέψουμε την εισαγωγή λιθάνθρακα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας» προσθέτει.

Αντίκυρα «Δεν έχουμε πρόβλημα με την Πολιτεία, ούτε με τις εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στα μέρη μας, απλά ζητάμε να σεβαστούν το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, χωρίς το φόβο της κλιματικής αλλαγής» επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας. «Σε διαφορετική περίπτωση, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο» καταλήγει.

Δίστομο «Η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μονόδρομο για τον τόπο μας» σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, Δήμαρχος Διστόμου, και συνεχίζει αναφέροντας ότι «οι φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση μπορούν να ωθήσουν την ανταγωνιστικότητα και να φέρουν νέες θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».

Καβάλα «Η επιλογή ήδη βεβαρυμένων περιοχών για τη χωροθέτηση των λιθανθρακικών μονάδων είναι μια κατάλληλη κίνηση τακτικής, αλλά οι πολίτες δεν πρόκειται να υπομείνουν την περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου τους» επισημαίνει ο κ. Κωστής Σιμιτσής, Δήμαρχος Καβάλας. «Καταφέραμε να αποτρέψουμε την κατασκευή της λιθανθρακικής μονάδας της ΔΕΗ και της RWE στην περιοχή μας, γιατί σύσσωμη η κοινωνία της Καβάλας είπε όχι στο λιθάνθρακα, ναι στη ζωή.  Εννοείται όμως ότι δεν επαναπαυόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι τον τόπο μας ορέγονται πολλοί ‘ανθρακικοί’ μνηστήρες. Ας το γνωρίζουν όλοι ότι για μας θέμα λιθάνθρακα δεν τίθεται ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον».   

Αλμυρός «Η διασφάλιση του περιβάλλοντος και της ευημερίας των επόμενων γενεών αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής» τονίζει ο κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, Δήμαρχος Αλμυρού. «Σε αυτά τα πλαίσια, είπαμε ‘ΟΧΙ’ στις γερμανικές και ελληνικές δυνάμεις που ήθελαν να φέρουν το λιθάνθρακα στην περιοχή μας, και θα το ξαναπούμε όταν και όποτε χρειαστεί ξανά. Πράξαμε το καθήκον μας, όπως εξάλλου το έκαναν και οι κάτοικοι του Ensdorf3 της Γερμανίας»

Λάρυμνα «Η Λάρυμνα λέει όχι στον λιθάνθρακα, γιατί ξέρει ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε εθνικό επίπεδο. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κοιτάξουμε στα μάτια τα εγγόνια μας και να τους πούμε ότι κάναμε το καθήκον μας, λέγοντας όχι στις εκπομπές ρύπων και την περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου μας» δηλώνει ο Θεόδωρος Καραμέρης, Δήμαρχος Οπουντίων

 

1Ενδεικτικά, με βάση τις τεχνολογίες που θέλουν οι διάφοροι επενδυτές να χρησιμοποιήσουν, οι μονάδες λιθάνθρακα θα εκλύουν τουλάχιστον 0,75 κιλά CO2 ανά kWh, τη στιγμή που οι μονάδες φυσικού αερίου εκπέμπουν τη μισή ποσότητα (0,375 κιλά ανά kWh)

2Δείτε σχετικό Ευρωβαρόμετρο του 2007 για την ενέργεια, http://ec.europa.eu/public_opinion

3Στο Ensdorf, μια εξαιρετικά επιβαρημένη βιομηχανική περιοχή, η RWE σκόπευε να δημιουργήσει μονάδα λιθάνθρακα 1600 MW. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής με δημοψήφισμα καταδίκασαν οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, αναγκάζοντας την RWE να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επένδυση. Αυτή τη μονάδα των 1600 MW θέλει να φέρει η ΔΕΗ στην Ελλάδα. 

 


This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree