Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2009
Αλιβέρι - νέα ένταση αλλά και ελπίδες για οριστική παύση των "λιθανθρακικών" σχεδίων

Την τελευταία εβδομάδα το Αλιβέρι έγινε για μια ακόμη φορά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην μάχη κατά της δημιουργίας ρυπογόνων λιθανθρακικών μονάδων. Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και η Greenpeace διοργάνωσαν μια εξαιρετικά πετυχημένη δεντροφύτευση στην περιοχή Στάχτες Μυλακίου. Πρόκειται για την περιοχή που η ΔΕΗ σκοπεύει να κατασκευάσει μονάδα λιθάνθρακα παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ στο Δήμο Αλιβερίου με σκοπό την δημιουργία έργων πρασίνου.

Δυστυχώς, την συμβολική όσο και ουσιαστική δεντροφύτευση ακολούθησε η αχρεία κίνηση ορισμένων αγνώστων, που με μανία ξερίζωσαν το ίδιο βράδι τα βλαστάρια των δέντρων.

Η ανήκουστη κίνηση, που περιγράφεται εύγλωττα σε ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών Εύβοιας, συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Τσούκαλη.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά που παρατίθενται πιο κάτω, δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης της παραχώρησης του οικοπέδου στο Δήμο Αλιβερίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Δυστυχώς, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Μπέζας, αν και τονίζει ότι η ΚΕΔ δεν έχει πλέον δικαιοδοσία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης συνεχίζει την ενασχόλησή της με την περιοχή, παραδέχεται ότι η ΚΕΔ -(Σ.Σ ως μη όφειλε)- συνεχίζει να ασχολείται με την περιοχή "σε συνεργασία με τη ΔΕΗ".

Παρά τις πρωτοφανείς προσπάθειες της ΚΕΔ να εμπλακεί εκ νέου στην υπόθεση, η αλήθεια είναι ότι το οικόπεδο ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο και είναι πλέον στην ευχέρεια του Δήμου να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σβήσουν οι όποιες υποψίες των πολιτών για το ρόλο του στα πράγματα.

Η "Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα" είναι σαφές ότι παροτρύνει τη Δήμαρχο Αλιβερίου να ζητήσει την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, με την οποία θα παραχωρείται οριστικά η έκταση αποκλειστικά για έργα πρασίνου.

 

Δείτε πιο κάτω τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων:

 

[Από τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου 2009]

Προχωρούμε στη με αριθμό 481/2-2-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, σχετικά με την παραχώρηση οικοπέδου για σχολείο, αθλητικά κέντρα και πράσινο/ανάπλαση αντί για λιθανθρακικό σταθμό στην περιοχή Αλιβερίου Ευβοίας κ.λπ.
Αναλυτικότερα η ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη, η οποία είναι και εκτεταμένη –θα μπορούσε να είναι πιο σύντομη, κύριε Τσούκαλη- έχει ως εξής:
«Η επιτυχημένη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε χθες (1.2.09) από πολίτες του Δήμου Ταμυναίων και την GREENPEACE σηματοδοτεί την εκπλήρωση όλων των συμβατικών όρων παραχώρησης του δημόσιου κτήματος Στάχτες Αλιβερίου της Εύβοιας. Το οικόπεδο στο οποίο έγινε η δενδροφύτευση ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμυναίων (Αλιβερίου) έχει παραχωρηθεί δωρεάν κατά κυριότητα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στο Δήμο Ταμυναίων, σύμφωνα με την Υ.Α. 1009378/805/Α0010/10-2-2004, η οποία έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Αλιβερίου (τ. 434, αρ. 51).
Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει σωρευτικά ως όρους την «ίδρυση σχολείου και αθλητικών κέντρων και την ανάπλαση» και θέτει ως καταληκτική ημερομηνία τη 10η Φεβρουαρίου 2009. Εφόσον οι όροι του παραχωρητηρίου υλοποιηθούν, η έκταση θα περιέλθει οριστικά στο Δήμο Αλιβερίου. Σε αντίθετη περίπτωση, το οικόπεδο θα επανερχόταν αυτοδίκαια στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία προτίθεται να το παραχωρήσει στη Δ.Ε.Η. για την κατασκευή λιθανθρακικού σταθμού.
(BM)
(1NP)
Οι κάτοικοι του Αλιβερίου με τη δενδροφύτευση κατοχύρωσαν το κτήμα Στάχτες Μυλακίου σαν δημοτική έκταση, λέγοντας όχι στο λιθάνθρακα. Σημειωτέον ότι ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει ομόφωνα υπέρ των έργων ανάπλασης και κατά πλειοψηφία κατά της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας. Το οικόπεδο πρέπει να παραχωρηθεί οριστικά στο Δήμο Ταμυναίων και όχι στη Δ.Ε.Η.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Μετά την εκπλήρωση των προαναφερθέντων όρων της σύμβασης παραχώρησης και με αφορμή την επιστολή του Δήμου Ταμυναίων προς την Κ.Ε.Δ., με την οποία ζητά την οριστική παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου, με ποια νόμιμη διαδικασία και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα κινηθεί η Κ.Ε.Δ. για την οριστική παραχώρηση;
2. Σε ποιο σημείο από αδειοδοτικής άποψης βρίσκεται η αίτηση για άδεια παραγωγής της Δ.Ε.Η. προς το ΥΠ.ΑΝ. για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι; Έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά η Ρ.Α.Ε. στη σχετική αίτηση της Δ.Ε.Η.;».
Στην ερώτηση του κ. Τσούκαλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, όπως αναφέρετε πολύ σωστά στην ερώτησή σας, με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στις 10.2.2004 παραχωρήθηκε δωρεάν, κατά κυριότητα, έκταση δημόσια, από το δημόσιο κτήμα ΑΒΚ 57 Κύμης, συνολικής επιφάνειας 186.380 τετραγωνικών μέτρων στο Δήμο Ταμυναίων του Νομού Ευβοίας. Η παραχώρηση είναι οριστική, κατά κυριότητα. Όμως, όπως γίνεται πάντα σε αυτού του είδους τις παραχωρήσεις, έχουν τεθεί δύο βασικοί όροι: Ο πρώτος όρος είναι να μην μπορεί να γίνει μεταβίβαση σε τρίτους αυτού του πρώην δημόσιου ακινήτου που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο και ο δεύτερος όρος είναι να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια πενταετία από την παραχώρηση ο σκοπός της παραχώρησης, ο οποίος αναγράφεται και στην κοινή υπουργική απόφαση και ο οποίος είναι η ίδρυση σχολείου, αθλητικών κέντρων και η ανάπλαση της περιοχής, η ανάπλαση της παραλίας.
Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει επίσης, όπως προβλέπουν όλες οι παρόμοιες κοινές υπουργικές αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι εάν δεν τηρηθούν αυτοί οι όροι, αυτό συνεπάγεται αυτοδίκαια ανάκληση της παραχώρησης και επαναφορά του ακινήτου στο δημόσιο. Ο Δήμος Ταμυναίων με πρόσφατο έγγραφό του, μόλις πριν από λίγες ημέρες, μας έχει κάνει γνωστό ότι έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών την εκπόνηση μιας μελέτης για την εξυγίανση του εδάφους της συγκεκριμένης έκτασης. Επίσης, ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ξύλινων οικίσκων για τη λειτουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για την κατασκευή ανοικτού γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ και επίσης ότι βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης οι απαραίτητες υποδομές για την πρόσβαση στο χώρο και για την περίφραξη του χώρου.
Πρέπει εδώ να πω ότι υπάρχει μια «ανακρίβεια» στην ερώτησή σας. Η έκταση δεν παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Δεν υπάρχει κάποια σύμβαση μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του Δήμου Ταμυναίων. Η παραχώρηση έγινε από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την κοινή υπουργική απόφαση, την οποίαν ανέφερα προηγουμένως και η οποία έχει μεταγραφεί νομίμως. Δεν υπάρχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση αυτή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Η πενταετής προθεσμία, η οποία έχει τεθεί στην κοινή υπουργική απόφαση, λήγει σε λίγες ημέρες, στις 10.2.2009. Εκείνο που θέλω να δηλώσω είναι ότι δεν τίθεται θέμα ανάκλησης αυτής της κοινής υπουργικής απόφασης από τη στιγμή που ο Δήμος Ταμυναίων έχει ξεκινήσει εργασίες ανάπλασης και αξιοποίησης της περιοχής με βάση πάντοτε το σκοπό της παραχώρησης. Ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση αυτού του σκοπού, δηλαδή εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην περιοχή και ζητήσει ο Δήμος Ταμυναίων παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει –επαναλαμβάνω- στις 10.2.2009, η παράταση αυτή θα δοθεί διότι έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του ακινήτου με βάση το σκοπό που προέβλεπε η κοινή υπουργική απόφαση, το σκοπό δηλαδή της παραχώρησης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, το οποίο είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, εκείνο για το οποίο θέλω να σας ενημερώσω είναι ότι, όπως μου έχουν πει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Δ.Ε.Η. έχει πράγματι καταθέσει αίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μια λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι και ότι μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΡΑΕ, δεν έχει γνωμοδοτήσει στον Υπουργό Ανάπτυξης γι’ αυτό το ζήτημα.
Ευχαριστώ.

(PM)

(1BM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο κύριος Τσούκαλης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ παρά να δηλώσω την ικανοποίησή μου -και φαντάζομαι δι’ εμού και οι φορείς του Αλιβερίου- διότι πραγματικά εμμένετε στη θέση του να μην επικαλεστείτε τους όρους της υπουργικής απόφασης και να ανακαλέσετε την οριστική όπως είπατε μεν παραχώρηση της κυριότητας στον δήμο Ταμυναίων, πλην όμως η παραχώρηση αυτή είναι, όπως λέμε εμείς οι νομικοί, υπό διαλυτική αίρεση, δηλαδή σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι όροι αυτοί, τότε έχετε δικαίωμα να ανακαλέσετε την υπουργική απόφαση και την κυριότητα.
Βεβαίως υπάρχει ένα κενό όσον αφορά στην πληροφόρηση με τον δήμο Ταμυναίων. Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε η κυρία δήμαρχος πρόσφατα, μόλις προχθές, απέστειλε έγγραφο με το οποίο πληροφορεί το Υπουργείο ότι έχουν ολοκληρωθεί, ότι έχουν πληρωθεί οι όροι εκείνης της υπουργικής απόφασης, οπότε πλέον καλό θα είναι να εκδοθεί κάποια εγκύκλιος ή νέα υπουργική απόφαση, όπως λέμε εμείς οι νομικοί, ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί και η πλήρωση των όρων και πλέον να καταστεί αμετάκλητη η μεταβίβαση αυτής της κυριότητας.
Κύριε Υπουργέ, στο δήμο δυστυχώς με την πολύ ύποπτη και περίεργη στάση της Δ.Ε.Η. διεξάγεται ένας «εμφύλιος πόλεμος». Πολύ λίγοι κάτοικοι του δήμου θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους και προκειμένου να εισπράξουν τις παχυλές αμοιβές που υπόσχεται η Δ.Ε.Η. μυστικά και εντελώς αδιαφανώς να τους καταβάλει προκειμένου να τους αποζημιώσει, όχι μόνο πιέζουν το δήμο ούτως ώστε να μην προχωρήσει σ’ αυτήν τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς προβαίνουν και σε παράνομες πράξεις οι οποίες έχουν αναστατώσει το δήμο.
Ενώ εκατοντάδες πολίτες μαζί με την GREENPEACE δενδροφύτευσαν το χώρο αυτό την περασμένη Κυριακή, το ίδιο βράδυ «άγνωστοι» -εντός πολλών εισαγωγικών- προέβησαν σε μία ανομολόγητη εγκληματική πράξη και πήγαν και ξερίζωσαν όλα τα δενδρύλλια που είχαν φυτευτεί στον συγκεκριμένο χώρο και αυτό προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Δ.Ε.Η. να κατασκευαστεί στο Αλιβέρι λιθανθρακική μονάδα, κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας αρνείται. Θα καταθέσω στα Πρακτικά τα σχετικά στοιχεία.
Θα ήθελα να τελειώσω θυμίζοντας τη σαφή και κατηγορηματική δήλωση του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης κυρίου Φώλια ότι λιθανθρακική μονάδα θα κατασκευαστεί μόνο εάν υπάρχει τοπική συναίνεση. Εδώ δεν υπάρχει τοπική συναίνεση, κύριε Υπουργέ, και τα σχέδια της Δ.Ε.Η. δεν πρέπει να υλοποιηθούν.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Νικόλαος Τσούκαλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Τσούκαλη.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Επαναλαμβάνω, κύριε συνάδελφε, αυτά που είπα στην πρωτολογία μου. Αυτήν τη στιγμή η έκταση ανήκει στο δήμο Ταμυναίων κατά κυριότητα και δεν τίθεται θέμα ανάκλησης της κοινής υπουργικής απόφασης. Η έκταση αυτή έχει παραχωρηθεί οριστικά και το μόνο ζήτημα που τίθεται είναι η ολοκλήρωση του σκοπού της παραχώρησης. Η ενημέρωση που έχω εγώ είναι με βάση έγγραφο της δημάρχου πριν από λίγες μέρες, στις 30 Ιανουαρίου 2009. Αν υπάρχει νεότερο έγγραφο από το δήμο Ταμυναίων, αυτό θα το δούμε. Εν πάση περιπτώσει, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο σκοπός της παραχώρησης, μπορεί να ζητηθεί παράταση προθεσμίας υλοποίησης του σκοπού της παραχώρησης και αυτή η παράταση θα δοθεί. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ιδιοκτησιακό της έκτασης, ούτε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ούτε η ΔΕΗ διότι επαναλαμβάνω ότι αυτή έχει παραχωρηθεί οριστικά κατά κυριότητα στο δήμο Ταμυναίων.
Εκείνο το οποίο κάνει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην περιοχή είναι ότι έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και με γνώση του δήμου Ταμυναίων για τη διατύπωση μιας συνολικής πρότασης ανάπλασης και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ μέχρι το επίνειο του Αλιβερίου προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την ευρύτερη περιοχή. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η πρόταση θα δοθεί στο δήμο Ταμυναίων, θα τεθεί σ’ έναν δημόσιο διάλογο και με το δήμο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αυτή η πρόταση θα προχωρήσει στην υλοποίησή της εφόσον υπάρξει αποδοχή από την τοπική κοινωνία και βεβαίως από το δήμο Ταμυναίων.
Σας ευχαριστώ.
(ΒΑ)
 
Όλα τα Νέα
This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree