Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία
είναι οι εξής:

  • Καβάλας
  • Αλμυρού
  • Αστακού Αιτωλοακαρνανίας
  • Διστόμου Βοιωτίας
  • Κηρέως Ευβοίας
  • Οπουντίων Φθιώτιδας
  • Αντίκυρας Βοιωτίας
  • Κυριακίου Βοιωτίας

Λίγα λόγια για τη Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα

 

Χωρίς ολοκληρωμένο μακροχρόνιο σχεδιασμό, η Ελλάδα επιλέγει να χρησιμοποιήσει λιθάνθρακα, ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο σχεδόν της ίδιας κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που προγραμματίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Οι ενεργοί πολίτες δεν πρόκειται να δεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση της ευημερίας των επόμενων γενεών.

Γι' αυτό το λόγο oκτώ Δήμοι και Κοινότητες - στα όρια των οποίων προβλέπεται η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα- και το WWF Ελλάς δημιούργησαν τη «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», προσπαθώντας για την αποτροπή κατασκευής των ρυπογόνων μονάδων και την στροφή προς καθαρές πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας.

Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008
Η παρουσία του Προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Εμμένει στον λιθάνθρακα, προσπερνώντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών...

"Δεν είναι ρύποι, αλλά διοξείδιο του άνθρακα"

 

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων για να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με την κακή πορεία της εταιρίας.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα του λιθάνθρακα. Προς ενημέρωση όλων των πολιτών και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, παρατίθενται πιο κάτω αποσπάσματα από τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του κ. Αθανασόπουλου.

Τα αποσπάσματα προέρχονται από ανεπίσημα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

...

ΤΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)): «Κύριε Πρόεδρε, εγώ απαντούσα στην ερώτηση, η οποία έγινε από πολλούς Βουλευτές, που αφορά τη ΓΕΝΟΠ και γιατί οι σχέσεις μας δεν είναι καλές.

Το επόμενο θέμα το οποίο θα ήθελα να συζητήσω, είναι για τον λιθάνθρακα και για την αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία. Νομίζω ότι εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ δύσκολο τομέα, τον τομέα της ενέργειας, τον οποίο και εγώ ακόμα μετά από είκοσι μήνες δεν τον πολυκαταλαβαίνω, παρά το γεγονός ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν κάνω τίποτε άλλο παρά να τον μελετώ και να προσπαθώ με τα στελέχη μου να καταλάβω τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα. Η Ευρώπη, η Ελλάδα έχει τρεις πυλώνες ενεργειακής ανάπτυξης.

 

περισσότερα

 

Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008
Μαχητική συνάντηση στο Αλιβέρι - ένα μεγάλο όχι στον λιθάνθρακα

 

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008, οι εκπρόσωποι των κινήσεων και συλλόγων του Νομού Εύβοιας διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης για το ζήτημα του λιθάνθρακα στην περιοχή Αλιβερίου. Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου, οι πολίτες της περιοχής συζήτησαν, ενημερώθηκαν και σχολίασαν επικριτικά το ενδεχόμενο κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας.

Η συνάντηση έκλεισε με την έγκριση ψηφίσματος και συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο όπου η ΔΕΗ ήθελε να εγκαταστήσει την επένδυσή της σε λιθάνθρακα.

 

περισσότερα

 

Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008
Και ο Δήμαρχος Αυλώνας ενάντια στο λιθάνθρακα

[Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα Σερβιτόρος της Εύβοιας]

 

Ο δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης, με ανακοίνωσή του, τοποθετείται στο θέμα του λιθάνθρακα και στο μέλλον του Ενεργειακού Κέντρου Αλιβερίου, καταθέτοντας και τις προτάσεις του. Παρατίθεται η ανακοίνωση του κ. Κατσούλη:

περισσότερα

 

Δευτέρα, 06 Οκτώβριος 2008
Δελτίο τύπου Δήμου Κηρέως: Δεκτή έκανε η ΕΕ την αναφορά-προσφυγή του Δήμου Κηρέως κατά της λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι

Τον Μάρτιο του 2008 ο Δήμος Κηρέως απέστειλε ΑΝΑΦΟΡΑ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου με επιστημονική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση προσέβαλε τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, μετέφερε τις σφοδρές αντιδράσεις της περιοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλείτο το έννομο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας και ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

1. να υιοθετήσει την αρνητική θέση του Δήμου Κηρέως για την εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαντούδι
2. να αποδοκιμάσει τη στάση των Ελληνικών Αρχών οι οποίες αρνούνται να εισακούσουν τα αιτήματά μας και παραβιάζουν το δικαίωμά μας να επιβιώσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον

περισσότερα

 

Παρασκευή, 03 Οκτώβριος 2008
Δελτίο Τύπου Δήμου Κηρέως: Η Greepeace στο πλευρό του Δήμου Κηρέως στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα

Συνάντηση Greenpeace με τους δημάρχους Κηρέως, Διστόμου, Αντίκυρας και ΚυριακίουΤην Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε στο πλοίο Rainbow Warrior συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Κηρέως κ. Πρόδρομου Ενωτιάδη και στελεχών του Ελληνικού τμήματος της GREENPEACE, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Ιμπραήμ, υπεύθυνου εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια και της κ. Αλεξάνδρας Μεσαρέ.

Το πλοίο βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια πανευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του λιθάνθρακα και για λίγες ημέρες ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αντίκυρας Βοιωτίας, όπου και εκεί υπάρχει πρόθεση για εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Κηρέως ενημέρωσε την GREENPEACE για τον αγώνα της περιοχής μας προκειμένου να αποτρέψει τη λιθανθρακική μονάδα στο Μαντούδι και ταυτόχρονα ζήτησε τη βοήθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Ζήτησε από την GREENPEACE να αναδείξει ακόμη περισσότερο το θέμα και να βοηθήσει το Μαντούδι για να τελειώσει με τον κίνδυνο του λιθάνθρακα. Επίσης προσκάλεσε την οργάνωση να συμπεριλάβει στη διαδρομή του πλοίου Rainbow Warrior και το λιμάνι Μαντουδίου.

περισσότερα

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 5
This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree