Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Δευτέρα, 20 Οκτώβριος 2008
Η παρουσία του Προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

 

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων για να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με την κακή πορεία της εταιρίας.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα του λιθάνθρακα. Προς ενημέρωση όλων των πολιτών και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, παρατίθενται πιο κάτω αποσπάσματα από τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του κ. Αθανασόπουλου.

Τα αποσπάσματα προέρχονται από ανεπίσημα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

...

ΤΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)): «Κύριε Πρόεδρε, εγώ απαντούσα στην ερώτηση, η οποία έγινε από πολλούς Βουλευτές, που αφορά τη ΓΕΝΟΠ και γιατί οι σχέσεις μας δεν είναι καλές.

Το επόμενο θέμα το οποίο θα ήθελα να συζητήσω, είναι για τον λιθάνθρακα και για την αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία. Νομίζω ότι εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ δύσκολο τομέα, τον τομέα της ενέργειας, τον οποίο και εγώ ακόμα μετά από είκοσι μήνες δεν τον πολυκαταλαβαίνω, παρά το γεγονός ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν κάνω τίποτε άλλο παρά να τον μελετώ και να προσπαθώ με τα στελέχη μου να καταλάβω τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα. Η Ευρώπη, η Ελλάδα έχει τρεις πυλώνες ενεργειακής ανάπτυξης.

Ο ένας είναι η επάρκεια, ο άλλος είναι το περιβάλλον και ο τρίτος είναι η ανταγωνιστικότητα. Στη χώρα μας, σήμερα, δεν έχουμε επάρκεια. Βρισκόμαστε, ήδη, στη μεταλιγνιτική περίοδο. Η Δ.Ε.Η. έχει τη δυνατότητα να βάλει δύο ακόμα λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες, ήδη, είναι στο πρόγραμμά μας. Η μία, μάλιστα, έχει προκηρυχθεί. Επομένως, ο λιγνίτης που καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες και μας δίνει τα χαμηλά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, μας βοηθά, δηλαδή, στο να έχουμε χαμηλά τιμολόγια, βρίσκεται όχι μόνο στο δεύτερο μέρος της ζωής του, αλλά και η ποιότητά του δεν είναι αυτή που ήταν παλαιότερα. Στοιχίζει η εξόρυξη του λιγνίτη περισσότερο σήμερα, διότι, ενώ για παράδειγμα το 2002 έδινες αγώνα για να πάρεις τρία κυβικά μέτρα, στο τέλος έπαιρνες ένα τόνο λιγνίτη καθαρό. Σήμερα χρειάζεσαι πέντε. Αυτό έχει ανεβάσει κατά πολύ το κόστος. Επομένως, εμείς θα πρέπει, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να επιλέξουμε μεταξύ δύο άλλων βασικών ειδών ενέργειας. Η μια είναι η πυρηνική ενέργεια και η άλλη η λιθανθρακική ενέργεια. Εσείς θα αποφασίσετε. Ήδη, έχει αποφασισθεί «ναι στο λιθάνθρακα».

Στο πρόγραμμα της Δ.Ε.Η., βάζοντας εμείς τις δύο μονάδες λιθάνθρακα και τις δύο καινούργιες μονάδες λιγνίτη με κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα, θα μειώσουμε το τελευταίο κατά 25% μέχρι το 2015. Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να έχουμε επάρκεια και ανταγωνιστικές τιμές. Το πρόγραμμα της Δ.Ε.Η. κάνει ακριβώς αυτό. Δυστυχώς, σε καθημερινή βάση γινόμαστε δέκτες αιτημάτων να στραφούμε στα αιολικά και στα ηλιακά. Ήδη, έχουμε ανακοινώσει επενδύσεις περίπου 1000 μεγαβάτ, οι οποίες, όμως, είναι χρονοβόρες και είναι και πολύ ακριβές χωρίς να καλύπτουν την επάρκεια».

(συνέχεια…)

ΤΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)): «Όσον αφορά το λιθάνθρακα, για το Αλιβέρι και τη Λάρυμνα, έχω στείλει επιστολή στην κυρία δήμαρχο και είπα να μιλήσω στο δημοτικό συμβούλιο και να πω τι προτίθεται να κάνει η Δ.Ε.Η. για το Αλιβέρι. Είναι γεγονός ότι το οικόπεδο που εμείς θα θέλαμε να κάνουμε τη μονάδα μας, είναι το χειρότερο οικόπεδο στη περιοχή του Αλιβερίου και μόνο για σχολείο δεν κάνει. Το οικόπεδο είναι μεταξύ της ΑΓΕΤ και της Δ.Ε.Η.. Αν το παίρναμε θα τους δίναμε ένα πολύ καλύτερο οικόπεδο στο καλύτερο σημείο της περιοχής. Αυτά θα γίνουν μετά από συζήτηση. Όταν βλέπετε περιβαλλοντικές οργανώσεις να ασχολούνται με το αν το οικόπεδο είναι της ΚΕΔ ή όχι και όχι με το να υποστηρίζουν περιβαλλοντικά θέματα, αρχίζω και ανησυχώ γι’ αυτού του είδους την επιχειρηματολογία.

Όσον αφορά την αδειοδότηση, πράγματι η Ρ.Α.Ε. πήρε την απόφαση υπέρ της άδειας της Δ.Ε.Η..

Ειπώθηκε ότι η μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι είναι καινούργια και δεν θα αντικαταστήσει παλιές μονάδες. Η μονάδα του Αλιβερίου θα αντικαταστήσει παλιές μονάδες. Είναι από τα μεγαβάτ που μας έχει δώσει η Πολιτεία.

Κυρία Αντωνίου, όσον αφορά τη Λάρυμνα, εμείς θα θέλαμε πολύ οικονομικά να ενισχύσουμε την περιοχή με πολύ μεγάλη δραστηριότητα που θα προσθέσει 200 θέσεις εργασίας για 40 χρόνια και 2.000 θέσεις για 4 – 5 χρόνια, μια επένδυση που θα φτάσει περίπου 1,2 δις ευρώ.

Αλλά, βέβαια, εάν οι τοπικές κοινωνίες δεν το θέλουν, δεν ξέρω τι να κάνω, διότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, διότι κανείς δεν θέλει τίποτα. Δεν είμαστε αναπτυξιακή χώρα και ιδιαίτερα οι τοπικές περιοχές δεν είναι αναπτυξιακές περιοχές. Υπήρχε μία ερώτηση που αναφερόταν στην αδειοδότηση και σας απαντώ ότι η αδειοδότηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα. Επιπλέον, με ρωτήσατε εάν έχω προτείνει στην Κυβέρνηση τα πυρηνικά – εγώ προσωπικά δεν το έχω κάνει – αλλά σας είπα οι λύσεις είναι ότι βρισκόμαστε στην μεταλυχνιτική περίοδο και επομένως, χρειαζόμαστε μονάδες βάσεις οι οποίες είναι ή οι λιθανθρακικές ή οι πυρηνικές. Εγώ, τουλάχιστον, πρότεινα για το άμεσο μέλλον, διότι χρειάζεται 4 έως 5 χρόνια για να φτιάξει κανείς μια λιθανθρακική μονάδα. Για να φτιάξει μία πυρηνική μονάδα θέλει στην καλύτερη εταιρεία να τις πάρει για να την φτιάξει 11 χρόνια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι στον δικό μου ορίζοντα. Στο δικό μου ορίζοντα και για τις ανάγκες της χώρας, διότι η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων μονάδων βάσης και θα πρέπει τουλάχιστον μία έως δύο μονάδες βάσεις να τις βάλει, διότι αν δεν τις βάλει, θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα οξύτατο πρόβλημα.

Μιλήσατε εκτεταμένα για τα ΑΠΕ, τα οποία έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και έχουν τέσσερις κατηγορίες, τα οποία είναι τα αιολικά, γεωθερμικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα φωτοβολτοϊκά. Στις τρεις από αυτές τις τέσσερις κατηγορίες η Δ.Ε.Η. έχει μεγάλο πρόβλημα στο στρατηγικό της σχέδιο, όπου αναφέρεται για επενδύσεις 2 δις. Σήμερα, είμαστε οι πρώτοι σε τρεις από αυτούς τους κλάδους και έχουμε αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν δεν αξιοποιήσαμε αυτήν την δυνατότητα, αλλά υπήρχαν πάρα πολλοί λόγοι, διότι τα ΑΠΕ ήταν μέσα στη Δ.Ε.Η. και, δυστυχώς, τα πράγματα μέσα στη Δ.Ε.Η. δεν κινήθηκαν με του ρυθμούς που θα έπρεπε να κινούνται στο χώρο της ενέργειας.

...

Δεν είναι σωστό αυτό που λέτε ότι δεν γίνονται λιθανθρακικές μονάδες. Γίνονται περισσότερες λιθανθρακικές μονάδες από ό,τι μονάδες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όσο για τους ρύπους, θα ήθελα να σας θυμίσω το αστείο με την γκαζόζα που προσπάθησα να πω ότι δεν είναι ρύπος, αλλά το πίνουμε στην γκαζόζα το διοξείδιο του άνθρακος. Δεν είναι ρύποι, αλλά διοξείδιο του άνθρακα. Δηλαδή, είναι ένα πρόβλημα και είτε η μονάδα είναι στο Αλιβέρι, στο Τόκιο η στην Νέα Υόρκη, το πρόβλημα για το περιβάλλον είναι το ίδιο. Το στρατηγικό μας πρόγραμμα είναι να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα κατά 25% σε επτά χρόνια, που νομίζω εγώ, ως στέλεχος, ότι αυτή είναι η σωστή και η ενδεδειγμένη στρατηγική. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε για να ικανοποιήσουμε την επάρκεια.

Το να έχουμε σήμερα απελπιστικά χαμηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι δεν δίνουμε ως χώρα το σωστό μήνυμα στους πολίτες μας και η κατανάλωση ενέργειας δεν γίνεται σωστά από τους πολίτες. Όταν κάτι είναι πολύ φθηνό, ο άλλος δεν το χρησιμοποιεί όσο θα έπρεπε και η ενέργεια είναι κάτι που στοιχίζει πολλαπλώς στην κοινωνία. Είμαστε μια χώρα με τόσο χαμηλές τιμές. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε, όπως η Γαλλία, πυρηνική ενέργεια ή όπως η Φιλανδία, που έχει τόσα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και πυρηνική ενέργεια και αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό σωστά, εγώ θα σας πω δύο πράγματα. Πρώτον, πολύ σύντομα θα έχουμε μια κρίση τύπου Καλιφόρνιας, που σημαίνει μπλακ άουτ και με κόστος δισεκατομμύρια για την ελληνική οικονομία. Δεύτερον, ακόμα και αν δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα σημαίνει ότι προσωρινά μπορούμε να ικανοποιήσουμε τον κόσμο λέγοντάς ότι εμείς δίνουμε φθηνά τιμολόγια, αλλά όταν η Δ.Ε.Η. θα έχει τελείως απαξιωθεί, τότε ο κόσμος θα πληρώσει τα τιμολόγια δύο και τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω από τα σημερινά. Εγώ δεν μιλάω για αυξήσεις αυτού του τύπου, αλλά τονίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι ευθύνη μόνο της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας ή των μετόχων. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν ορθολογικά

 

 
Όλα τα Νέα
This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree