Επισκεφτείτε την ενότητα «Eπικοινωνία» για εγγραφή στη λίστα αποστολής περιοδικής ενημέρωσης της συμμαχίας.

Υπέγραψε και εσύ την έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος.

Υπογράψτε τώρα!

Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία
είναι οι εξής:

  • Καβάλας
  • Αλμυρού
  • Αστακού Αιτωλοακαρνανίας
  • Διστόμου Βοιωτίας
  • Κηρέως Ευβοίας
  • Οπουντίων Φθιώτιδας
  • Αντίκυρας Βοιωτίας
  • Κυριακίου Βοιωτίας

Λίγα λόγια για τη Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα

 

Χωρίς ολοκληρωμένο μακροχρόνιο σχεδιασμό, η Ελλάδα επιλέγει να χρησιμοποιήσει λιθάνθρακα, ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο σχεδόν της ίδιας κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που προγραμματίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Οι ενεργοί πολίτες δεν πρόκειται να δεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση της ευημερίας των επόμενων γενεών.

Γι' αυτό το λόγο oκτώ Δήμοι και Κοινότητες - στα όρια των οποίων προβλέπεται η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα- και το WWF Ελλάς δημιούργησαν τη «Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα», προσπαθώντας για την αποτροπή κατασκευής των ρυπογόνων μονάδων και την στροφή προς καθαρές πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας.

Τρίτη, 10 Φεβρουάριος 2009
Επιτέλους, τέλος στον λιθάνθρακα: μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς χαιρετίζει τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, για οριστική παύση των επενδύσεων σε μονάδες λιθάνθρακα, την οποία χαρακτηρίζει ως μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Επίσης πολύ θετική είναι και η δήλωση του Υπουργού, με την οποία «βάζει τέλος» στις συζητήσεις για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

«Οφείλουμε να εξάρουμε τη στάση του κ. Χατζηδάκη που θέτει ένα οριστικό τέλος στο σίριαλ του λιθάνθρακα και στην ‘πυρηνική’ παραφιλολογία. Με τις δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύει ότι συμμερίζεται την άποψη του WWF Ελλάς και του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, που θεωρεί ότι ο λιθάνθρακας θα ήταν πλήγμα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και θα συντηρούσε το σημερινό ρυπογόνο και αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής ενέργειας» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το WWF Ελλάς έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιστημονική έκθεση με τίτλο «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050». Μεταξύ άλλων, προτείνει το ενεργειακό μίγμα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα 40 χρόνια, ώστε η χώρα να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό, να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση και να μειώσει επαρκώς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το ενεργειακό μοντέλο που προτείνει το WWF Ελλάς, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2020 μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 69.000 GWh, καλυπτόμενη από ΑΠΕ κατά 35%, από λιγνίτη κατά 29% και από φυσικό αέριο κατά 32%, χωρίς τη χρήση λιθάνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που καταβάλαμε για να αποδείξουμε το αυτονόητο: ότι ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν χρειάζονται στην Ελλάδα. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να επιτελεστεί η αναγκαία στροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ‘πράσινη’ οικονομία» προσθέτει ο κ. Καραβέλλας.

Περισσότερες πληροφορίες
Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής WWF Ελλάς, 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών WWF Ελλάς, 6974 33 44 42, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Σημείωση προς συντάκτες

  • Το WWF Ελλάς αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα», που απαρτίζεται από οκτώ Δήμους και Κοινότητες στα όρια των οποίων προβλέπεται η κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα. Η Συμμαχία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι υπάρχουν άλλες βιώσιμες λύσεις, και ο λιθάνθρακας δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Στη Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα συμμετέχουν, το WWF Ελλάς και οι Δήμοι και Κοινότητες (στα όρια των οποίων προβλέπονταν η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα) Καβάλας, Αλμυρού, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Οπουντίων Φθιώτιδας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας. Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Συμμαχίας www.ohiallokarvouno.gr
  • "Το WWF Ελλάς απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων ζητώντας την επίσημη τοποθέτησή τους για το λιθάνθρακα. Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης αποτελούν προφανώς την απάντηση της Κυβέρνησης στην επιστολή μας. Στην ίδια επιστολή έχουν απαντήσει ήδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί τάχθηκαν αναφανδόν κατά του λιθάνθρακα". Δείτε εδώτην επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς το WWF Ελλάς. Δείτε εδώ την επιστολή του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, προς το WWF Ελλάς και εδώ την επερώτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

περισσότερα

 

Παρασκευή, 06 Φεβρουάριος 2009
Αλιβέρι - νέα ένταση αλλά και ελπίδες για οριστική παύση των "λιθανθρακικών" σχεδίων

Την τελευταία εβδομάδα το Αλιβέρι έγινε για μια ακόμη φορά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην μάχη κατά της δημιουργίας ρυπογόνων λιθανθρακικών μονάδων. Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και η Greenpeace διοργάνωσαν μια εξαιρετικά πετυχημένη δεντροφύτευση στην περιοχή Στάχτες Μυλακίου. Πρόκειται για την περιοχή που η ΔΕΗ σκοπεύει να κατασκευάσει μονάδα λιθάνθρακα παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ στο Δήμο Αλιβερίου με σκοπό την δημιουργία έργων πρασίνου.

Δυστυχώς, την συμβολική όσο και ουσιαστική δεντροφύτευση ακολούθησε η αχρεία κίνηση ορισμένων αγνώστων, που με μανία ξερίζωσαν το ίδιο βράδι τα βλαστάρια των δέντρων.

Η ανήκουστη κίνηση, που περιγράφεται εύγλωττα σε ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών Εύβοιας, συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Τσούκαλη.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά που παρατίθενται πιο κάτω, δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης της παραχώρησης του οικοπέδου στο Δήμο Αλιβερίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Δυστυχώς, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Μπέζας, αν και τονίζει ότι η ΚΕΔ δεν έχει πλέον δικαιοδοσία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης συνεχίζει την ενασχόλησή της με την περιοχή, παραδέχεται ότι η ΚΕΔ -(Σ.Σ ως μη όφειλε)- συνεχίζει να ασχολείται με την περιοχή "σε συνεργασία με τη ΔΕΗ".

Παρά τις πρωτοφανείς προσπάθειες της ΚΕΔ να εμπλακεί εκ νέου στην υπόθεση, η αλήθεια είναι ότι το οικόπεδο ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο και είναι πλέον στην ευχέρεια του Δήμου να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σβήσουν οι όποιες υποψίες των πολιτών για το ρόλο του στα πράγματα.

Η "Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα" είναι σαφές ότι παροτρύνει τη Δήμαρχο Αλιβερίου να ζητήσει την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, με την οποία θα παραχωρείται οριστικά η έκταση αποκλειστικά για έργα πρασίνου.

 

Δείτε πιο κάτω τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων:

 

περισσότερα

 

Δευτέρα, 26 Ιανουάριος 2009
WWF Ελλάς: Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια και επιμένει «βρώμικα»

Τη στιγμή που ρυπογόνοι κολοσσοί, όπως η γνωστή σε όλους γερμανική RWE, εξαγγέλλουν την αναστολή των επενδύσεων τους σε μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, η Ελλάδα επιμένει βρώμικα, τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

 

Ο κ. Γιοχάνες Λαμπέρτζ, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, της γερμανικής RWE, ανήγγειλε την αναστολή των επενδύσεων της εταιρίας σε νέες μονάδες άνθρακα από το 2013 και έπειτα, λόγω απαγορευτικού κόστους. Η είδηση που μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones, έκανε το γύρο του κόσμου. «Οι δηλώσεις του προέδρου της RWE δείχνουν με εύγλωττο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η συνεχιζόμενη χρήση των στερεών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή» σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

 

Πρόκειται για μια δήλωση ιδιαίτερα σημαντική, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί προέρχεται από τα χείλη του προέδρου μιας εταιρίας που δεν φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Η RWE είναι η πλέον ρυπογόνος ευρωπαϊκή εταιρία, ενώ σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς WWF, σε αυτήν ανήκουν οι 4 από τις 10 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Είναι εξάλλου ακόμα νωπές οι μνήμες από την ανεπιτυχή προσπάθεια της RWE να κατασκευάσει -σε συνεργασία με τη ΔΕΗ- μια μονάδα λιθάνθρακα τεράστιας ισχύος (1600 MW) στην Καβάλα ή τον Αλμυρό.

 

 

περισσότερα

 

Δευτέρα, 26 Ιανουάριος 2009
Πρόσκληση σε δεντροφύτευση κατά του λιθάνθρακα, Αλιβέρι, 1 Φεβρουαρίου 2009

 

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009, η Greenpeace και η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα αναλαμβάνουν δράση για την αποτροπή της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι.

 

Περιεχόμενο της κοινής δράσης αποτελεί η δενδροφύτευση εκατοντάδων δένδρων στην περιοχή Στάχτες Μυλακίου ώστε να διατηρηθεί η κυριότητά της έκτασης στο Δήμο Ταμυναίων.

 

Η Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα συγχαίρει τις δυο οργανώσεις για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην δενδροφύτευση, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στο πολύπαθο Αλιβέρι.

περισσότερα

 

Τρίτη, 13 Ιανουάριος 2009
Επιστολή WWF Ελλάς προς το Νομάρχη Εύβοιας

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ για την δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι. Μετά την αποτυχία των επενδυτών σε όλες τις περιοχές της "Συμμαχίας ενάντια στο λιθάνθρακα" αναζητείται ο αδύνατος κρίκος στο πολύπαθο Αλιβέρι.

Για τη "Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα" ο λιθάνθρακας δεν προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα επιδεινώσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και θα επιφέρει βαρύτατο και ίσως μη αναστρέψιμο πλήγμα στις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Το WWF Ελλάς, έστειλε επιστολή στο Νομάρχη Εύβοιας, με κοινοποίηση σε πλήθος πολιτικών προσώπων της Εύβοιας, ζητώντας να μάθει την επίσημη θέση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δοθέντος ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της περιοχής τάχθηκε ενάντια στο λιθάνθρακα για την περίπτωση του Μαντουδίου, το WWF Ελλάς αναμένει από τους πολιτικούς ηγέτες να πράξουν το ίδιο και για το Αλιβέρι.

 

Δείτε εδώ την επιστολή

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 5
This space is designed by Empty Space - Developed by Hellenic Internet - Hosted by FuzzFree