ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ~ Clean City Project - Electic Bikes ccp-ebikes.gr

Τι είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Για να καταλάβετε καλύτερα τι είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, σκεφθείτε ένα κανονικό ποδήλατο. Έπειτα, προσθέστε σε αυτό διάφορα ηλεκτρικά εξαρτήματα, όπως ένα μοτέρ, μία μπαταρία και ένα διακόπτη ελέγχου/μετάδοσης. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία κάθε ηλεκτρικού ποδηλάτου στην αγορά.

Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μοιράζεται τα ίδια πάνω-κάτω χαρακτηριστικά με ένα απλό ποδήλατο και η συμπερίφορά του στην οδήγηση είναι σχεδόν όμοια με αυτή ενός απλού ποδηλάτου.

Η ουσία ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου βρίσκεται στο ότι αξιοποιεί την ανθρώπινη δύναμη. Δεν την αντικαθιστά πλήρως. Κάνει την οδήγηση ευκολότερη, βοηθάει στο να ξεπερνάτε εύκολα "εμπόδια" όπως ανηφόρες και δυνατό αντίθετο άνεμο και προσφέρει ευελιξία, καθώς και τη δυνατότητα να φτάνετε ακόμα πιο μακριά, δίχως να κουράζεστε ή να ιδρώνετε.

Τι πρέπει να γνωρίζω για να διαλέξω το κατάλληλο ηλεκτρικό ποδήλατο;

Η άνεση και η ποιότητα των υλικών έχουν την ίδια σημασία σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο όσο και σε ένα συμβατικό. Όμως, στην περίπτωση του ηλεκτρικού, υπάρχουν επιπλέον πράγματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη:

  • Το μοτέρ
  • Τη μπαταρία
  • Τον διακόπτη ελέγχου/μετάδοση

Τα μοτέρ των ηλεκτρικών ποδηλάτων διαθέτουν ισχύ που συνήθως ξεκινάει από 200W και φτάνει τα 1000W ή και περισσότερα. Το όριο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 250W αλλά σε κάθε χώρα μπορεί να ισχύει και ένα διαφορετικό όριο.

Τα Watt στα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι το αντίστοιχο της ιπποδύναμης στα αυτοκίνητα. Περισσότερα Watt σημαίνει ότι το ποδήλατο έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» περισσότερο βάρος με μεγαλύτερη ευκολία, καταναλώνοντας όμως περισσότερη ενέργεια στη μπαταρία. Έτσι, ένα μοτέρ των 400W καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και «αδειάζει» γρηγορότερα τη μπαταρία, αλλά είναι σαφώς πιο δυνατό.

Ο σχεδιασμός και η θέση στην οποία βρίσκεται το μοτέρ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία. Ο πιο δημοφιλής τύπος μοτέρ είναι το Hub Motor και είναι συνήθως ενσωματωμένο στο μπροστινό ή στον πίσω τροχό.

Throttle control ή Pedal assist;

Το Throttle control λειτουργεί με την ίδια λογική όπως ένα μοτοποδήλατο. Γυρίστε το γκάζι για να επιταχύνετε και κρατήστε το σταθερό για να κρατήσετε σταθερή ταχύτητα. Με την υποβοήθηση (pedal assist ή pedelec) η ενέργεια παράγεται αυτόματα. Μόλις ξεκινήσετε να κάνετε πετάλι, ένας αισθητήρας ροπής αντιλαμβάνεται την κίνηση και τροφοδοτεί το Ηλεκτρικό Ποδήλατο με ηλεκτρική ενέργεια.

Για όσους προτιμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του ποδηλάτου, η λειτουργία "throttle" ίσως είναι πιο κατάλληλη, καθώς μπορούν να ελέγξουν την τροφοδοσία ενέργειας μόνοι τους. Αν όμως θέλετε ένα πιο απλουστευμένο σύστημα, τότε επιλέξτε το pedelec. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι πετάλι και οι αυτόματοι αισθητήρες θα στείλουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας για εσάς.

Πόσο γρήγορα είναι τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα;

Το όριο ταχύτητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα είναι 25χλμ/ώρα. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεστε Άδεια Κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης ή πινακίδες για να οδηγήσετε το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο.

Τα περισσότερα Ηλεκτρικά Ποδήλατα είναι ρυθμισμένα για ταχύτητες έως 25χλμ/ώρα, όμως η πραγματική ταχύτητα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το βάρος του ποδηλάτη, το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες. Οι βαρύτεροι ποδηλάτες είναι συνήθως λίγο πιο αργοί από άλλους ελαφρύτερους και οι δρόμοι χωρίς κλίση βοηθούν να αποκτήσετε ταχύτητα καλύτερα από ότι οι ανηφόρες.

Αυτό που η Ε.Ε. βέβαια δεν μπορεί να οριοθετήσει, είναι το πόσο γρήγορα κάνετε πετάλι. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιώντας την δική σας ενέργεια, μπορείτε να φτάσετε έως τα 35/χλμ/ώρα σε δρόμους χωρίς κλίση.

* Ορισμένα Ηλεκτρικά Ποδήλατα μπορούν να φτάσουν έως και τα 60χλμ/ώρα, αλλά αυτό είναι παράνομο και φυσικά επικίνδυνο. Στην Clean City Project πιστεύουμε πως τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα πρέπει να είναι ευχάριστα και λειτουργικά για τον ποδηλάτη, όχι επικίνδυνα και στρεσογόνα. Προτείνουμε Ηλεκτρικά Ποδήλατα που σέβονται τους νόμους και δημιουργούν καλύτερο οδηγικό περιβάλλον για εσάς και τους γύρω σας.

Τι απόσταση μπορεί να διανύσει το Ηλεκτρικό μου Ποδήλατο με μια μόλις φόρτιση;

Ακριβώς όπως με τα αυτοκίνητα, η εμβέλεια των Ηλεκτρικών Ποδηλάτων ποικίλει. Οι περισσότεροι ποδηλάτες μπορούν να διανύσουν περίπου 35-45χλμ με μια φόρτιση. Χωρίς υποβοήθηση από το πετάλι (pedaling), η διαδρομή που θα καλυφθεί θα είναι μικρότερη από τη μέση εμβέλεια. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι το έδαφος. Όσο περισσότερους λόφους συναντάτε, τόσο μικρότερη θα είναι η απόσταση που το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο μπορεί να καλύψει με μια φόρτιση. Φυσικά το βάρος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο μεγαλύτερο το βάρος που μεταφέρει ένα Ηλεκτρικό Ποδήλατο, τόσο μικρότερη η απόσταση που θα μπορέσει να καλύψει.

Στην Clean City Project έχουμε μια μεγάλη ποικιλία Ηλεκτρικών Ποδηλάτων, τα περισσότερα με μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία, που μπορούν να σας μεταφέρουν ακόμα μακρύτερα με μια μόλις φόρτιση. Πείτε μας την ανάγκη σας και εμείς θα σας προτείνουμε το κατάλληλο ποδήλατο και την σωστή επιλογή μπαταρίας για εσάς.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η μπαταρία για να φορτίσει;

Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας ποικίλει ανάλογα με:

  • Τον κατασκευαστή
  • Το μοντέλο
  • Τον τύπο της μπαταρίας

Ο μέσος χρόνος φόρτισης για μια υψηλής ποιότητας μπαταρία (όπως αυτές στα Ηλεκτρικά Ποδήλατα της Clean City Project) είναι 4-5 ώρες. Αυτό ισχύει για Li-Ion και NiMH μπαταρίες. Για φθηνότερες μπαταρίες μολύβδου (sealed lead acid batteries) ο χρόνος φόρτισης είναι περίπου 6-9 ώρες.

Πόσοι διαφορετικοί τύποι μπαταρίας υπάρχουν;

Η τεχνολογία βελτιώνεται καθημερινά, οπότε είναι δύσκολο να κρατήσουμε τη λίστα αυτή επίκαιρη. Παρ' όλα αυτά, οι 3 βασικοί τύποι μπαταρίας που θα βρείτε σε Ηλεκτρικό Ποδήλατο είναι:

  • Lithium Ion (Li-Ion) – Αυτές είναι οι πιο ποιοτικές μπαταρίες της αγοράς. Μπορεί το κόστος τους να είναι μεγαλύτερο, έχουν όμως το μικρότερο βάρος και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, καθώς η διάρκεια ζωής τους είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από ότι των άλλων μπαταριών, το μεγαλύτερο κόστος τους αναιρείται με την πάροδο του χρόνου.
  • Nickel Metal Hydride (NiMH) – Αυτός ο τύπος μπαταρίας έχει μεσαία διάρκεια ζωής και δεν είναι τόσο συνηθισμένος. Το μικρό τους βάρος και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους σε σχέση με τις SLA μπαταρίες (βλ. παρακάτω) τις καθιστούν μια αρκετά συνετή επιλογή. Πιο συχνά απαντώνται σε κιτ μετατροπής.
  • Sealed Lead Acid (SLA) – Τα μεγάλα καταστήματα ποδηλάτων διαθέτουν κατά κύριο λόγο Ηλεκτρικά Ποδήλατα με αυτό τον τύπο μπαταρίας. Πρόκειται για την πιο φθηνή τεχνολογία και έτσι απευθύνονται σε αγοραστές που επιλέγουν με πρώτο (και ίσως και μόνο) κριτήριο την τιμή. Έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής και μεγάλο βάρος σε σχέση με όλα τα άλλα είδη μπαταρίας.
 

Ποιά είναι η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας;

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και τη τεχνολογία της. Οι πιο φθηνές SLA μπαταρίες αντέχουν 300 με 500 φορτίσεις. Οι μέσης διάρκειας NiMH μπαταρίες αντέχουν 500-700 φορτίσεις. Οι υψηλής ποιότητας Li-Ion μπαταρίες συνήθως κρατούν για 700 έως και 1000+ φορτίσεις.

Για να διατηρήσετε την μπαταρία σας σε καλή κατάσταση και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της, φορτίστε τη συχνά και άμεσα μετά από κάθε χρήση. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλό είναι να θυμάστε να φορτίζετε την μπαταρία κάθε 4-8 εβδομάδες. Όσο περισσότερο χρόνο αφήνετε την μπαταρία αφόρτιστη, τόσο μικρότερη γίνεται η διάρκεια ζωής της.

Φορτίζει το Ηλεκτρικό Ποδήλατο όταν κάνω πετάλι;

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας θέτουν στο κατάστημα. Ορισμένα ηλεκτρικά ποδήλατα πράγματι φορτίζουν ενώ κάνουμε πετάλι, τα περισσότερα όμως όχι. Στην Clean City Project διαθέτουμε Ηλεκτρικό Ποδήλατο που φορτίζει ενώ το χρησιμοποιείτε. Όχι όμως όταν κάνετε πετάλι αλλά όταν πατάτε το φρένο. Η ενέργεια που παράγει όμως είναι μόλις 5-7% περισσότερη. Αυτή η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει αρκετά ακόμα ώστε να κάνει σημαντική διαφορά. Θα σας κρατάμε ενήμερους για οτιδήποτε αλλάξει στους επόμενους μήνες.

Πόσο κοστίζει η χρήση του Ηλεκτρικού Ποδηλάτου;

Τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα όχι μόνο είναι διασκεδαστικά, αποτελεσματικά και ωφέλιμα για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά έχουν και σχεδόν μηδενικό κόστος χρήσης. Η μπαταρία φορτίζει με 0,20€ - 0,25€ και με αυτή τη φόρτιση διανύετε 40χλμ κατά μέσο όρο. Με την τιμή του πετρελαίου να φθάνει σχεδόν τα 1,90€/λίτρο, η μετακίνηση με το Ηλεκτρικό Ποδήλατο είναι πάνω από 34 φορές πιο οικονομική. Αν συνυπολογίσουμε και τα κόστη για άδεια οδήγησης, πινακίδες, άδεια κυκλοφορίας, service, ΚΤΕΟ και ασφάλεια, τότε το κόστος του αυτοκινήτου αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο έναντι του κόστους του Ηλεκτρικού Ποδηλάτου.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ηλεκτρικό μου Ποδήλατο όταν βρέχει;

Σχεδόν κάθε Ηλεκτρικό μας Ποδήλατο είναι ανθεκτικό στο υγρό στοιχείο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορείτε να το βυθίσετε σε νερό! Τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα είναι ανθεκτικά στη βροχή και στις συνθήκες υγρασίας, όμως δεν συνίσταται η χρήση τους κατά τη διάρκεια δυνατής μπόρας.

Αν μένετε σε μέρος με πολλή ή συχνή βροχή, σας προτείνουμε να ασφαλίσετε περαιτέρω το Ηλεκτρικό σας Ποδήλατο από το υγρό στοιχείο , χρησιμοποιώντας μονωτική ταινία σε όλους τους συνδέσμους και καθαρή σιλικόνη σε όλα τα ανοίγματα.

Χρειάζομαι άδεια οδήγησης για να οδηγήσω Ηλεκτρικό Ποδήλατο;

Η ΕΕ ρυθμίζει τα ηλεκτρικά ποδήλατα και έχει οριοθετήσει την ισχύ του κινητήρα και την ταχύτητά τους. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να αποφύγετε την Άδεια Οδήγησης τότε πρέπει να μην ξεπεράσετε τα 250watt σε ισχύ και τα 25χλμ/ώρα σε ταχύτητα.

Μπορείτε να οδηγήσετε πιο δυνατά Ηλεκτρικά Ποδήλατα, αλλά θα χρειαστείτε άδεια οδήγησης για αυτά, όπως για τις μοτοσυκλέτες. Σε γενικές γραμμές το όριο ταχύτητας που έχει θέσει η ΕΕ είναι λογικό και τα 250watt του κινητήρα είναι αρκετά για να σας μεταφέρουν στον προορισμό σας χωρίς να χρειάζεται πολύ πετάλι.

10 βασικοί λόγοι για να αποκτήσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να αποκτήσετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Σας παραθέτουμε τους δέκα πιο βασικούς:

1. Μειώστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα

Σκεφθείτε όλες τις μικρές αποστάσεις που διανύετε καθημερινά. Π.χ. όταν πηγαίνετε στο φούρνο ή στο video club. Για αυτές τις μικρές αποστάσεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ιδανικό γιατί θα σας επιτρέψει να τις κάνετε ξεκούραστα και διασκεδαστικά, δίχως να επιβαρύνετε το περιβάλλον, όπως θα κάνατε με το αυτοκίνητο.

2. Φτάστε στον προορισμό σας γρηγορότερα

Αναλογισθείτε το χρόνο που ξοδεύετε για να βρείτε μια θέση parking και το πόσο πληρώνετε στο παρκόμετρο, ή το πόση ώρα είστε καθημερινά κολλημένοι στην κίνηση και θα καταλάβετε αμέσως γιατί ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι η τέλεια λύση για όσους θέλουν να διανύουν σχετικά μικρές αποστάσεις εντός της πόλης, σε ώρες αιχμής.

3. Εξοικονομήστε χρήματα

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο για να διανύσετε μια μικρή απόσταση δεν συμβάλλετε μόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά καταναλώνετε και (πανάκριβα πλέον) καύσιμα. Προσθέστε σε όλα αυτά τα κόστη για το πάρκινγκ, διόδια, σέρβις, ασφάλεια, σήμα και γενικά ό,τι έξοδο συναπάγεται ένα αυτοκίνητο και, ξαφνικά, το ηλεκτρικό ποδήλατο γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό.

4. Βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σάς βοηθάει να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση. Το ηλεκτρικό μοτέρ ενισχύει πάντα τη δική σας προσπάθεια κυρίως στις πιο απαιτητικές διαδρομές, στις ανηφόρες, όταν νιώθετε κούραση ή γενικά δυσκολεύουν τα πράγματα.

5. Ακολουθείστε πάντα όσους αγαπάτε

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σάς επιτρέπει να ακολουθείτε από κοντά και να είστε σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε κάθε διαδρομή. Εάν, για παράδειγμα, δεν έχετε την αντοχή των παιδιών σας ή των φίλων σας, με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο θα κάνετε τη βόλτα σας μαζί τους πιο άνετα, δίχως να κουράζεστε και να μένετε πίσω.

6. Απαλλαγείτε από το άγχος του πάρκινγκ

Είναι γεγονός ότι το πάρκινγκ στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Τις περισσότερες φορές, μία ελεύθερη θέση βρίσκεται αρκετά πιο μακριά από εκεί που θα ήθελε κανείς... Επιπλέον, τα ιδιωτικά πάρκινγκ είναι πολύ ακριβά, ιδιαίτερα όσα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πάντα μια λύση αν, βέβαια, δεν απεργούν... επίσης οι στάσεις/σταθμοί δεν βρίσκονται πάντα σε σημεία που βολεύουν. Με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δεν θα ανησυχείτε πια για το πάρκινγκ και θα φτάνετε στον προορισμό σας εύκολα και γρήγορα, δίχως άγχος.

7. Αποκτήστε ένα δεύτερο όχημα, δίχως μεγάλο κόστος

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα δεύτερο όχημα αλλά δεν θέλετε να πληρώνετε επιπλέον φόρους, σήμα, ασφάλεια κ.λπ. τότε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μπορεί να είναι ό,τι πρέπει...

8. Επιλέξτε μία πιο ευχάριστη διαδρομή

Με ένα ποδήλατο η διαδρομή σας μπορεί να περνάει μέσα από ένα πάρκο, έναν ήσυχο πεζόδρομο ή από ένα γραφικό στενό. Κάνοντας ποδήλατο σε έναν ποδηλατόδρομο (ολοένα και πληθαίνουν) μπορείτε να γνωρίσετε άλλους ποδηλάτες και να κινηθείτε στο δικό σας ρυθμό, δίχως να αγχώνεστε για την κίνηση, τα κορναρίσματα κ.λπ. Επιπλέον, οι ποδηλατόδρομοι αναπτύσσονται συνήθως σε ευθείες, πράγμα που μειώνει κατά πολύ το χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για να φτάσετε στον προορισμό σας.

9. Απλουστεύστε τον τρόπο ζωής σας

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ένα όχημα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση. Και αυτή η ελάχιστη που απαιτείται, μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα από τον καθένα. Πέρα από τη φόρτιση της μπαταρίας και έναν τυπικό έλεγχο -κυρίως στα φρένα- δεν υπάρχουν και πολλά άλλα που χρειάζεται να κάνει κανείς. Ξεχάστε τις στάσεις για καύσιμα, τον απαιτητικό καθαρισμό, τα μικρά/μεγάλα σέρβις και ό,τι άλλο πάει «πακέτο» με ένα αυτοκίνητο. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό σας ποδήλατο, τόσο περισσότερο καταλαβαίνετε την αξία που έχουν όλα τα πράγματα που απλουστεύουν τη ζωή, παρέχοντάς μας έξυπνες και ευέλικτες λύσεις.

10. Διασκεδάστε το

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έχουν πείσει τότε δώστε βάση σε αυτό: Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι μία νέα μορφή ψυχαγωγίας! Φανταστείτε να κινείστε γρήγορα, με τον άνεμο να σας χαϊδεύει τα μαλλιά και να προσπερνάτε τους υπόλοιπους στον ποδηλατόδρομο δίχως να κάνετε πετάλι! Σκεφθείτε ότι μπορείτε πλέον να διανύετε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, δίχως να ανησυχείτε για το να θα έχετε την αντοχή και το κουράγιο να επιστρέψετε. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα λοιπόν δεν είναι μόνο ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης. Είναι και ένας εναλλακτικός τρόπος ψυχαγωγίας! Ο ηλεκτρισμός δεν είναι μόνο μία εναλλακτική πηγή ενέργειας. Είναι μία εναλλακτική πηγή χαράς!


Έτος: 2016